Francisco GENTO López

La Leyenda Blanca
Odgovori
Uporabniški avatar
cime
Technical staff
Prispevkov: 95
Pridružen: 25 Jan 2008, 00:18
Kraj: Slovenija
Kontakt:

Francisco GENTO López

Odgovor Napisal/-a cime »

Francisco Gento López

Slika


Datum rojstva: 21/10/1933
Rojstni kraj: Guarnizo (Cantabria)
Prihod v klub: 1953

Pozicija kjer je igral:
Levo krilo
Odigranih tekem: 761 uradnih
Število golov: 253
Število odigranih tekem za Španijo: 44

Lovorike:
  • 12 Španskih lig
  • 6 Liga prvakov
  • 2 Španska pokala
  • 1 Intercontinental Cup
  • 2 Latinas Cup
  • 1 Small World Cup
Kot otrok, ki je tekal po Guarnidu (njegov rojstni kraj) je sanjal da bi nekoč zaigral za Racing Santander. Nikoli ni pomislil da bo njegovo ime tako znano v svetu nogometa in da ga bodo imeli nekoč za najboljše levo krilo na svetu vseh časov. Njegovi naslovi, med njimi 6 Lig prvakov ne bo nihče več ponovil.

Svoje nogometne začetke je začel v klubu Nueva Montaña, zraven pa je treniral tudi atletiko – od tu tudi hitrost igralca, po katerem je bil najbolj znan. Malo za tem je odšel v Astillero. V tej ekipi je, ko je imel šele 14 let, dosegel v eni tekmi 9 golov, kar je bilo dosti da so ga kupili pri Rayu Cantabriji. Takratni podpredsednik Real Madrida Alvaro Bustamante se je dogovoril s predstavniki njegovega kluba da le ta prestopi v Real Madrid – podpisal je 5 letno pogodbo. Njegovi začetki v belem dresu so bili naravnost katastrofalni – sicer nenavadno hiter igralec, vendar njegovi predložki nikoli niso končali v igrišču.

Francisco Gento López je v Real Madridu odigral 18 sezon. Kot vidimo so to bili drugačni časi. Gento je na 100 metrov tekel malo manj kot 11 sekund – z žogo! Svetovni rekord je takrat znašal okoli 9,9 sekund. Bernabeu se je redkokdaj zmotil in tako pripeljal leta 1953 v klub Alfreda di Stefana, leto pozneje pa še Hectorja Riala. S tem dvema genijema se je Gento "naučil" igrati nogomet. Predvsem Rial je najbolje razumel kaj potrebuje Gento – to so bili dolgi predložki naprej (preko obrambe), katere je potem Gento ujel saj je bil zelo hiter. To so bili le začetki velike ere. S tem triotom je Real Madrid osvojil svojo prvo Ligo prvakov. Vendar Bernabeu se ni tu ustavil saj je v naslednjih letih pripeljal tudi Raymonda Kopa (1956), Jose Emilio Santamaria (1957) in Ferenca Puskasa (1958) – ekipa je bila vsako leto močnejša in tako so osvojili 5 Lig prvakov zapored.

Gento s svojo ekipo, ter nekaj slik iz same igre:
Slika Slika Slika

Slava Francisca Genta je prišla tudi izven Španije. V Evropi je Gento edini igralec, ki je igral 15 let zaporedoma v Ligi prvakov, od tega v 8 finalih, od katerih je osvojil 6 lovorik, zadnja od njih je bila mogoče tudi najbolj čustvena. Vzdevek te ekipe je bil "Ye-Ye". Ta vzdevek je ekipa dobila zato, ker je bila zelo mlada in s takšnim izrazom so takrat klicali mlade v Španiji, ki so se navduševali na skupino The Beatles. Paco Gento je bil kapetan te ekipe, za katerega je bil to, prav tako šesti evropski naslov – rekord kateri velja še danes.

Gento skupaj s svojimi lovorikami:
Slika Slika

Gento je bil sicer sin voznika kamionov, in je tako moral zapustiti šolo že pri 14 letih in pomagati očetu okoli živine, katero so imeli na majhni kmetiji. V hribih kjer je skrbel za živino so začetki Genta, ki še danes velja za nogometaša, ki je osvojil največ lovorik…

Paco na štadionu Santiago Bernabeu, skupaj z Michelom Salgadom:
Slika

Vsekakor ena naših največjih legend v klubu

Odgovori