Carlos Alonso González "Santillana"

La Leyenda Blanca
Odgovori
Uporabniški avatar
cime
Technical staff
Prispevkov: 91
Pridružen: 25 Jan 2008, 00:18
Kraj: Slovenija
Kontakt:

Carlos Alonso González "Santillana"

Odgovor Napisal/-a cime »

Carlos Alonso González "Santillana"


Carlos Santillana je malo drugačna legenda. Vsi poznajo zgodbe od Puskasa, Di Stefana ali »El Buitre«, Santillana pa je malo manjše ime, ampak je bil srce napada celih 15 let, v klubu Real Madrid. Verjetno je bil najboljši igralec z glavo v celi Španski zgodovini oz. Španskem nogometu, golgeter in Madridista po duši.

Slika

Carlos Alonso González "Santillana", rojen 23. avgusta 1952 v Santillana del Mar, Cantabria. Njegovi začetki kariere so bili v njegovem rojstnem kraju, čez nekaj časa pa ga je kupil klub Satélite, ekipa mesta Barreda. Na začetku njegova vloga kje bo igral na igrišču ni bila povsem jasna, včasih je igral kot napadalec, včasih na desni strani takoj za napadelcima.

Konec 60ih, je bil velik napredek v njegovi nogometni karieri. Mladi Santillana je bil vpoklican v Špansko repko (mlajše kategorije), ki je igrala tekmo proti Franciji. Leto kasneje 1970/1971, ga je kupil Racing Santander, vodilna ekipa Cantabrije. Poleti 71', po enem zelo uspešnem letu pri Racingu, se je Real odločil da kupi mladega Santillana za 26 milijonov pesetas, pri njegovih rosnih 19ih letih.
Slika

Santillanova prva sezona v Realu je bila kar uspešna, dosegel je 10 golov in pomagal Realu pri končni zmagi La lige tistega leta. Po sezoni je bila njegova kariera na nitki, ker so odkrili nekaj v njegovem urinu. Realovi zdravniki so poklicali različne specialiste in kjub temu, da so hoteli to prekriti javnosti, jim ni najbolje uspelo, saj je izšla novica v vseh španskih medijih 7 maja 1972. Santillanova diagnoza je bila poškodba obeh njegovih ledvic. Sčasoma je prišlo do govoric, da se bo moral Santillana upokojiti od profesionalnega nogometa, vendar so kasneje zdravniki potrdili da bo lahko nadaljeval kariero.

Po dolgem in napornem poletju Santillane, Realova sezona ni bila tako uspešna. Niso osvojili niti ene lovorike. Kljub temu, Santillanova sezona ni bila tako slaba, saj je na koncu končal sezono kot najboljši strelec v Realovem dresu (10 golov v ligi, in 5 golov v Evropskem pokalu).

Carlosovi napadalni atributi so bili absolutno neverjetni. Njegova sposobnost doseči gol, videti celotno igrišče in njegova fenomenalna igra z glavo, ki še danes velja za najboljšo. S tem je Santillana zelo veliko pripomogel Realu.
Slika Slika Slika
Santillana je bil najboljši strelec ekipe 7 sezon, vključno z 24imi goli v 34ih tekmah v sezoni 77/78 in 23 golov v sezoni 79/80. Z Realom je osvojil 2 zaporedna UEFA cup-a v 80', vendar nikoli ni osvojil lige prvakov. Še najbližje je bil leta 1981, ko je dosegel 3 gole, enega v začetni fazi, zmagovalni gol proti Honevadu v 1/32 fazi in en gol za zmago proti Interju v polfinalu, edini poraz ki ga je doživel, je bil v finalu proti takrat odličnemu Liverpoolu 1-0.

Še en razočaran dogodek se je pripetil Santillani v Evropi, Cup Holder's Final v sezoni 82/83. Real je igral finale proti škotskemu moštvu, Abardin. Izgubili so po podaljških 2-1. Naslednji dve sezoni sta pomagali Realu pozabiti ta dva poraza. Real je zmagal, kot sem omenil prej: 2x zapored UEFA Cup (1985,86) in tako je po dolgih 19ih letih Real osvojil Evropsko lovoriko. Kljub njegovi visoki starosti, je igral vidnejšo vlogo v moštvu. V Cup-u, ki so ga zmagali leta 1985, je bil najboljši strelec Reala in turnirja z 5imi goli v 8ih tekmah (vključno z golom v prvem finalu).
Slika
Njegov debi v španski repki je bil leta 1975. Vse skupaj je odigral 56 tekem, kjer je dosegel 17 golov. Skupaj z reprezentanco je bil na dveh svetovnih prvenstvih (Španija 82' in Argentina 86') in bil del Španske ekipe za Euro 84', kjer so osvojili drugo mesto.

22. maja 1988, je Santillana še zadnjič oblekel dres Reala, proti Valladolid-u, v sezoni ko je Real praznoval še 23. La ligo. Santillana se je upokojil kot igralec ki je zbral največ nastopov za Real, na 3. mestu najboljših strelcev v Evropskih pokalih (pred njim Di Stéfano in Raúl), na 2. mestu najboljših strelcev La lige z 186 goli (pred njim Di Stéfano)

Naslovi:

9 Spanish league championships
4 Copa del Ray
2 UEFA cups
1 Copa La Liga

Ostali naslovi:
4 Inmortal Girona
3 Ciudad de la Línea
2 Ciudad de Vigo
1 Trofeo Carranza
4 Teresa Herrera
3 Santiago Bernabéu
1 Costa del Sol
1 Colombino
1 Conde de Fenosa
3 Ciudad de Palma
1 Copa Durum
2 Concepción Arenal
1 Trofeo 75 Aniversario Real Madrid
1 Milenario de Bruselas
2 Ciudad de Barcelona
1 Festa D’Elig

Številke v Realu:

461 league games
46 European championship cup games
13 European cup holders games
28 UEFA cup games
84 performances in the Copa del Ray
1 performance in the Spanish Super cup
135 friendly games
352 goals

Najlepši goli Santillane (z glavo):

Odgovori