Manuel Sanchís Hontiyuelo

La Leyenda Blanca
Odgovori
Uporabniški avatar
cime
Technical staff
Prispevkov: 91
Pridružen: 25 Jan 2008, 00:18
Kraj: Slovenija
Kontakt:

Manuel Sanchís Hontiyuelo

Odgovor Napisal/-a cime »

Obrambni igralec z dušo napadalca

"Era un defense con alma de delantero"

Slika


Manuel Sanchís Hontiyuelo (Madrid, 1965) je član kluba že od svojega rojstva. Njegov oče je bil pravtako legenda Real Madrida in to je imelo vpliv tudi nanj. Oče Sanchisa se je vedno hecal na svoj račun, da nikoli ni osvojil Lige prvakov, dokler otrok Sanchis ni osvojil 2x. Manolo je bil samo v eni ekipi skozi celotno življenje: To je Real Madrid. S 13 leti je prestal vse preizkušnje in tako pristal v Infantilu Real Madrida. Njegova velika in uspešna kariera se je končala 30. junija 2001, ko je dopolnil 36 let in zapustil klub skozi velika vrata. Manolo je v Castilli igral še kot centralni vezist, zelo dobro se je znašel v težkih situacijah in odličen je bil v igri z glavo. Di Stéfano ga je vpoklical v ekipo 4. decembra 1983 proti Muciji, skupaj z Martinom Vázquezom. La Saeta ni okleval in oba sta začela v prvi postavi. Manolo, se ni ustrašil pritiska in odigral odlično tekmo – dosegel je tudi gol za zmago. Samo ta tekma je bila dovolj da lahko mladenič s samo 18 leti, ki ima tak talent in karakter, da lahko uspe v Madridu. Manolo je napredoval skozi leta in kasneje postal tudi kapetan ekipe. Skozi njegovo 18 letno kariero je doživel dobre in slabe trenutke, velike zmage in poraze, ki so zelo boleli. Luis Molowny je en izmed njih, kateri so Sanchisu zaznamovali kariero, saj ga je v sezoni 1985/86 prestavil iz veze v obrambo (centralni branilec). Začela se je nova doba. Sanchis ni imel nikakršnih težav, da se je prilagodil svoji novi poziciji. Še več, po parih mesecih je postal eden izmed najboljših branilcev v Evropi. Čeprav ni bil fizično močan, je imel dušo napadalca in je odlično bral igro nasprotnikov. Tako je Madrid z njim dobil odličnega obrambnega igralca, ki je imel odličen pregled nad igro in ki je znal tudi povezati ekipo oz. obramba napad.Kasneje, ko je prišel Capello ga je ponovno uporabil v vezi, kot centralnega vezista. Juventus ga je večkrat skušal pripeljati v svoj klub, vendar Manolo je ostal zvest svojemu klubu - s katerim je kasneje osvojil 2 ligi prvakov.

Pred Madridom – njegov idol je bil Iribar in želel je biti vratar
Manolo se je hitro navadil igrišča in kamer. S 5imi leti je spremljal svojega očeta na Bernabeu – in že je bil v centru pozornosti fotografov. Majhen otrok, ki je iskal žogo, da bi se igral. Pravljica Sanchisa je nastala, ko je prišel v Ciudad de portiva od Real Madrida, kjer je želel postati vratar, namreč njegov idol je bil Iribar. Vendar kmalu si je premislil. Ne vemo kakšno kariero bi si ustvaril kot vratar, vendar kot igralec je delal čudeže z žogo. Sanchis je že kot otrok užival v nogometu, saj je imel doma ogledalo oz. vzor, saj je bil njegov oče pravtako legenda kluba. Amancio je uporabljal Manola za centralnega vezista in poleg Martina Vazqueza in Michela so tvorili najboljšo vezo na svetu. Di Stefano se je spomnil, ko je le ta imel še 18 let, saj je skupaj s Castillo imel eno najboljših sezon – neponovljiva sezona.

Slika


V Madridu – osvojil je Ligo prvakov
Sanchis je v prvi ekipi Real Madrida odigral 18 sezon in kariero končal z mnogimi lovorikami, zapomnili si ga pa bomo tudi po njegovi veliko osebnosti. Za razliko od ostalih članov Quinte je Sanchis osvojil Ligo prvakov (2x). Celotna Quinta del Buitre nikoli ni osvojila Lige prvakov, proti PSVju niso imeli sreče ali pa so se srečali z velikim Milanom (najboljši Milan v zgodovini). Po igri bi si jo zaslužili, vendar jim Liga prvakov ni bila usojena. Zato se la Septimo vsi spomnimo po Sanchisu oz. po generaciji, ki ni uspela osvojiti Lige prvakov. Manolo je še vedno igralec, ki je največkrat oblekel dres Real Madrida (523). Osvojil je 8 la Lig, 1 Segundo), 2 Copas del Rey, 5 Superpokalov, 1 ligaški pokal, 1 Interkontinentalni pokal, 2 Ligi prvakov in 2 UEFI. Vse skupaj nanese 22 pokalov. Zgodovina si ga bo najbolj zapomnila po tekmi proti Juventusu 20. maja 1988 v Amsterdamu. Madrid je osvojil la Septimo v kateri sta dominirala Sanchis in Fernando Hierro. "Fue su gran noche" (to je bila njegova velika noč).

Slika Slika Slika Slika


Igral je z vsemi – imel je 13 različnih trenerjev v Madridu
Res je da je igral dve desetletji v Madridu. Sanchis je skozi celotno kariero v Realu imel kar 13 trenerjev, nekatere je imel celo 2x. Od Di Stefana (ki ga je odkril), do del Bosqueja (pri katerem se je upokojil). Poleg njega so igrali tudi igralci kot so Camacho, Santillana, Juanito, Gordillo, Mijatovic, Suker, Raul, Zidane, Roberto Carlos, Ronaldo, Figo in Fernando Hierro…

Slika


Po Madridu
Po odigranih 18 sezonah v prvi ekipi Real Madrida je nogometne čevlje zamenjal s številkami, nato pa še s črkami. Po upokojitvi se je Sanchis vrgel v poslovne vode, kjer je vodil tudi Fundacijo Real Madrida – takrat je bil na čelu Florentino Perez. Po tej izkušnji pa se je skupaj z Michelom, Martinom Vazquezom in Butraguenom pridružil časopisni hiši MARCA…

Odgovori