José Miguel Gonzázez Martín del Campo - Michel

La Leyenda Blanca
Odgovori
Uporabniški avatar
cime
Technical staff
Prispevkov: 91
Pridružen: 25 Jan 2008, 00:18
Kraj: Slovenija
Kontakt:

José Miguel Gonzázez Martín del Campo - Michel

Odgovor Napisal/-a cime »

Michel – lastnik desne strani igrišča

José Miguel Gonzázez Martín del Campo (Madrid, 1963), bolj znan kot Michel je bil zadnji član Quinte oz. zadnji izmed članov Quinte, ki so prišli v prvo ekipo, vendar je končal kot ena od ikon Madridskega kluba. Michel ima nogomet v krvi. Oče ga je že kot zelo mladega spoznal z nogometom in z samo 10im leti se je pridružil ekipi Rayo de los Ángeles (ekipa iz njegove soseske). S 13mi leti je prišel v Infantil del Real Madrid, kjer je spoznal Pepeja Mela.

Slika


Navijači z Bernabeua so ga odkrili v Castilli – to je bila sezona 1983/84, ko je Di Stefano vpoklical celotno Quinto v prvo ekipo (Sanchisa, Vazqueza, Pardezo in Butraguena) vendar ne Michela. To so bili zelo težki trenutki zanj, saj je bil najstarejši izmed njih in najdalj časa je bil v Fabrici. Vendar don Alfredo kasneje ni bil več trener Madrida in Amancio je prevzel klub. Prva stvar, ki jo je postoril je, da se je spomnil na “pozabljenega” Michela in ga vpoklical v ekipo. Na začetku je igral kot levo krilo. Čeprav ni bil ravno med najhitrejšimi, vendar je imel zelo dober pregled nad igro in zelo slab strel – zato ga je Amancio prestavil na desno krilo. Njegove podaje plátanos (predložki, ki so bili zelo visoki in nato zelo hitro padali – ponavadi na glave naših napadalcev) so bile najbolj znane. El 8’ kot so ga poznali je igral z mnogimi legendami kluba kot je Santillana, Valdano, Hugo Sanchez, Butragueno, Alfonso, Zamorano in tudi Raul s katerim je delil njegov debi za Real Madrid. Njegov odnos z Bernabeuom je bil nekaj posebnega. Imela sta dobre in slabe trenutke. Eden izmed njegovih najslabših trenutkov v karieri in v Madridu je bilo ko med tekmo ni mogel več trpeti bolečine in je zapustil igrišče še pred koncem. V tem trenutku je razmišljal tudi da bi zapustil klub, vendar se je kasneje vse skupaj uredilo. Namreč nihče ni vedel, da ima Michel velike težave z fizično pripravo. Če bi Michel bil takrat na prodaj, bi bila njegova cena neskončna oz. se nebi dala izračunati.

Zelo pošten človek
Michel nikoli ni želel biti problem v Madridu. 13. decembra 1994 se je zelo resno poškodoval in to le 1 leto in pol pred iztekom pogodbe. Mendoza mu je par mesecev kasneje po poškodbi ponudil novo pogodbo, čeprav se je njegov mandat iztekal je želel, da Michel nadaljuje v klubu. Igralec namesto, da bi jo sprejel jo je zavrnil saj je želel vedeti, če bo tudi novi predsednik računal nanj v njegovem projektu. Michel je bil le do izteka pogodbe.

Pred Madridom – debitiral zaradi stavke nogometašev
Michel je bil prvi od članov La Quinte, ki so debitirali s člansko ekipo. 11. aprila 1982 s samo 19mi leti. Nogometaši so sklicali stavko in klubi so zato v svoje ekipe vpoklicali kar mladince. Tako je Michel zaigral proti Castellónu in dosegel gol za zmago (končni rezultat 1 : 2). Po tej izkušnji se je vrnil nazaj v Castilllo in kasneje čez dve leti je formalno prišel v prvo ekipo. Z nastopom za člansko ekipo je takrat postal najbolj famozen Juvenil v Španiji. V Barceloni so mislili, da gre za nekega Francoza – po imenu sodeč. Zaigral je tudi v Monacu na turnirju (mlajše selekcije), kjer so ga razglasili za najboljšega igralca Evrope.

V Madridu osvojil 15 lovorik
Michel je v svoji 12 letni karieri v Madridu imel dve fazi. Prva je bila odlična: 5 zaporednih la Lig in 2 pokala UEFA – skupaj z ostalo Quinto. Edino kar pogreša v svojih vrstah je Liga prvakov, vendar takratni Milan s Sacchijem je bil nepremagljiv in tudi poraz proti PSVju je bil boleč. To je bila tudi ena izmed najbolj črnih noči Michela saj so ga njegove pritožbe nad sodnikom stale kar precej neigranja. Kasneje so prišli tudi slabi trenutki za Michela in za Real Madrid, saj ni bilo dobrih rezultatov (porazi proti Tenerifah), trener se je menjal zelo pogosto vse dokler ni prišel Valdano, ki je v ekipo pripeljal Laudrupa in Redonda. Tako je bil ponovno dobri stari Real Madrid – sezona 1994/95. No sreča ravno ni bila na strani Michela saj se je hudo poškodoval tik pred iztekom pogodbe. Tako se je 19. maja 1996 poslovil od Bernabeu z 2 goli proti Meride in tako še zadnjič dobil ovacije s strani navijačev Real Madrida

Slika Slika Slika


Po Madridu od trenerja do direktorja Cantere
Emilio Butragueno je prepričal Michela da kariero konča v Mehiki. Tako je centralni vezist svojo zadnjo sezono užival v Atleticu Celayi, kjer ni bil več ravno močan pritisk in je bilo vse sproščeno. Po vrnitvi v Španijo je sodeloval z različnimi mediji s katerimi je sodeloval v različnih debatah in pogovorih. Kasneje se je vrgel v trenerske vode in prevzel Rayo Vallecano. Po ne ravno bleščeči in uspešni karieri na Terasi Rivero se je vrnil v Real Madrid, da bi prevzel Castillo oz. postal direktor Cantere. No tudi to mesto je zapustil, sedaj pa čakamo kaj se bo odločil za naprej – morda kot trener Real Madrida?

Statistika:
 • Real Madrid: 1981/82 (1. tekma zaradi stavke nogometašev), 1984/85, 1985 – 1995/96 - 12 sezon
  [b]Pokali:[/b]
 • 6 Ligas
 • 2 Copa del Rey
 • 2 Copa UEFA
 • 4 Španski Supercopa
 • 1 Segunda division
 • 1 Španski pokal
Debi:
 • 11.4.1982 proti Castellonu (zmaga Real Madrida 1:2)
 • 25.5.1996 proti Zaragozi (zmaga Real Madrida 0:1)
Nastopi:
 • La Liga: 404 nastopi – 97 golov
 • Copa del rey: 53 nastopov – 9 golov
 • Copa de Europa: 39 nastopov – 8 golov
 • Recopa: 6 nastopov – 2 gola
 • Copa UEFA: 44 nastopov – 10 golov
 • Španska reprezentanca: 66 nastopov – 21 golov

Odgovori