Castilla skozi čas

Debate o naši rezervni ekipi in mladinskem pogonu.
Odgovori
Uporabniški avatar
cime
Technical staff
Prispevkov: 91
Pridružen: 25 Jan 2008, 00:18
Kraj: Slovenija
Kontakt:

Castilla skozi čas

Odgovor Napisal/-a cime »

AD PLUS ULTRA

Slika


Leta 1948 je tretjeligaška ekipa Agrupación Deportiva Plus Ultra postala mladinski pogon Real Madrida. Ekipa, ki je dobila ime po motu Španije (Plus Ultra / "Še naprej") je bila ustanovljena leta 1930. Real je klub finančno podprl in s tem dobil prioriteto pri izbiri njihovih najboljših igralcev. V Segundi so zaigrali že naslednje leto, leta 1952 pa so uradno postali Realova B-ekipa. Leta 1959 so zaigrali v četrfinalu Cope del Rey. V tej fazi jih je s skupnih 7-2 premagala Granada CF.

V 50ih in 60ih so člani AD Plus Ultre bili tudi bodoči igralci Real Madrida in španske izbrane vrste. Med drugim so to Jose Maria Zarraga, Enrique Mateos, Ramon Marsal, Pedro Casado, Juan Manuel Villa, Jose Maria Vidal, Fancisco Rodriguez Serena in Ramon Grosso. Za krajši čas je pri AD Plus Ultri igral tudi Luis Aragones. Pri klubu je tranersko kariero začel Miguel Munoz. AD Plus Ultra je leta 1972, zaradi finančnih težav istoimenske zavarovalnice, prišla do konca svojega obstoja. Njihovo mesto v Terceri je prevzela Castilla Club de Futbol, nova B-ekipa Real Madrida.


CASTILLA CF

Slika
Castilla CF 1979-80: Juanito, Castañeda, Casimiro, Bernal, Herrero, Agustín
Pineda, Álvarez, Cidón, Paco, Gallego


Ekipa je kot Castilla CF doživela zlate čase. V tem obdobju je Castilla z asi kot so Agustin Rodriguez, Ricardo Gallego in Francisco Pineda v sezoni 79-80 igrala v finalu Cope del Rey. Na poti do finala so izločili štiri prvoligaške ekipe: Hercules CF, Athletic Bilbao, Real Sociedad in Sporting Gijon. Sociedad in Gijon sta tisto sezono osvojila drugo oz. tretje mesto v Primeri. V finalu so se srečali z Real Madridom in izgubili z 1-6. Ker je tega leta Real osvojil tudi La Ligo, se je Castilla uvrstila v Pokal pokalnih zmagovalcev. Na Santiagu Bernabeu so na prvi tekmi s 3-1 odpravili West Ham United, a klonili na povratni tekmi po podaljšku z 1-5. V Copi del Rey so še trikrat prišli do četrtfinala (v letih 1984, '86 in '88).

Slika
Castilla CF 1983-84

Leta 1984 je Castilla, na čelu s trenerjem Amanciom Amarom osvojila Segundo Division. Pod Amarom se je začel vzpon Quinte Del Buitre - Emilio Butragueno, Manolo Sanchis, Martin Vazquez, Michel in Miguel Pardeza. Castilla ni smela napredovati v Primero, saj je v njej že nastopal Real Madrid. Podobno se je zgodilo v sezoni 1987/88, ko je Castilla osvojila tretje mesto v Segundi.

Slika
Quinta del Buitre: Pardeza, Sanchís, Michel, Vázquez, Butragueño

REAL MADRID B

RFEF je leta 1991 prepovedal ločena imena za B-ekipe, tako je Castilla CF sprva postala Real Madrid Deportiva, kasneje pa Real Madrid B. Bivša igralca Castille Vicente Del Bosque in Rafa Benitez sta v začetku 90ih pri klubu začela trenerski karieri. Leta 1997 so nazadovali v Segundo B, a kljub temu proizvedli odlične igralce kot so Raul, Raul Bravo, Guti in Iker Casillas, ki so vsi postali igralci članske vrste. Igralci kot so Ismael Urzaiz, Santiago Canizares, Mista in Luis Garcia Fernandez so uspešno nogometno kariero nadaljevali pri drugih klubih v La Ligi.


REAL MADRID CASTILLA

Juan Ramon Lopez Caro je v sezoni 2004/05 ekipo ponovno pripeljal do Segunde. S tem je ponovno oživela "el Castilla" in ekipa se je preimenovala v Real Madrid Castilla. Stadion na trening centru v Valdebebasu se je leta 2006 poimenoval v Alfredo di Stefano.

Ekipa je proizvedla še vrsto kvalitetnih igralcev, kot so Roberto Soldado, sedaj član Tottenham Hotspurs in Alvaro Arbeloa, ki se je vrnil v Real po tem, ko je igral še za Deportivo la Coruno in Liverpool.

V sezoni 2006/07 je Castilla pod vodstvom trenerja Michela osvojila 19. mesto in se vrnila v Segundo B. Na račun Michela je bilo izrečenih nekaj kritik, ki je prevzel vso krivdo za slabe nastope igralcev, posebej tistih, ki so preteklo sezono igrali odlično (Ruben De la Red, Esteban Granero in Javi Garcia). Castilla je nadaljevala s proizvodnjo kvalitetnih igralcev, med drugim Juan Mata (sedaj Chelsea) in Alvaro Negredo (Manchester City).

V sezoni 2010/2011 je Castillo najprej vodil Menedez, ki pa je bil tekom sezone odpuščen zaradi slabih rezultatov. Ekipo je prevzel nekdanji trener Juvenila A Torril, ki pa kaže povsem drugačne rezultate in igro. Z zelo obetavno generacijo (Morata, Sarabia, Alex, Carvajal, Juan Carlos) je vse dosedanje tekme zmagal z neverjetno gol razliko.

Real Madrid Castilla se je vrnila v Segundo División (druga španska liga) ob koncu sezone 2011/12, potem ko so v kvalifikacijah premagali Cadiz s skupnim rezultatom 8-1.

DOSEŽKI:
 • Copa del Rey
  Drugo mesto: 1979–80
 • Segunda División
  Prvaki: 1983/84
 • Segunda División B
  Prvaki: 1990/91, 2001/02, 2004/05, 2011/12
 • Tercera División
  Prvaki: 1948/49, 1954/55, 1956/57, 1963/64, 1965/66, 1967/68
Slika

Odgovori